LinkkiEsitysgrafiikka → Diaesityksen luominen

© Tekijät Creative Commons -lisenssi

Esitysgrafiikka

  1. Johdanto esitysgrafiikka-
    ohjelman käyttöön
  2. Diaesityksen luominen
  3. Diaesityksen muotoilu ja esittäminen

Esitysgrafiikka

Diaesityksen luominen

Tässä luvussa

Diaesitys sisältää dioja, jotka esitetään diaesityksessä halutussa järjestyksessä. Diaesitys toimii suullisen esityksen tukena ja havainnollistaa esitystä. Ideana on, että esityksen esittäjä kertoo puhuessaan esityksensä sisällön ja diaesitys toimii puheen tukena. Diaesitykseen tulee siis valita vain esityksen tärkein sisältö.

esitys

Diojen lisääminen

PowerPoint-ohjelman käyttö aloitetaan luomalla uusi tyhjä esitys. Uudessa esityksessä on oletuksena yksi dia. Diat voivat olla rakenteeltaan erilaisia. Dia voi sisältää esimerkiksi otsikkoalueita, tekstialueita ja kuva-alueita. Erilaiset sisältöalueet voivat myös olla ryhmiteltynä dioissa eri tavoin, esimerkiksi allekkain tai vierekkäin.

Uuden dian luominen:

Diojen poistaminen:

vasen_reuna

Diojen järjestyksen muuttaminen:

Sisällön lisääminen

Diaesityksen voidaan lisätä tekstin lisäksi esimerkiksi kuvia, ääntä, videoita ja taulukoita. Dian rakenne määrittää, mihin kohtaan esimerkiksi lisätty kuva asettuu diassa. Sisältöä (poislukien teksti) voidaan kuitenkin lisätä diaan, vaikka sille ei olisi omaa sisältöaluetta (harmaalla katkoviivalla rajattua aluetta) diassa.

Tekstialue

Tekstiluettelot

Diaesityksessä teksti on usein luettelomuodossa. PowerPoint-ohjelmassa luettelo tehdään samaan tapaan kuin Word-ohjelmassa.

Tekstin lisääminen diaesitykseen tapahtuu napauttamalla harmaalla katkoviivalla rajattua tekstialuetta ja kirjoittamalla tekstiä alueelle. Tekstiä voidaan muotoilla PowerPoint-ohjelmassa samalla tapaan kuin Word-ohjelmassa. Jos dian rakenteessa ei ole valmiina tekstialuetta, tekstiä varten diaan täytyy lisätä tekstialue. Tekstialueen lisääminen tapahtuu seuraavasti:

Kuva

kuvat_ryhma

Diaesitykseen voidaan lisätä kuvia tietokoneen tiedostoista sekä internetistä. Kuvan sijainnista riippuen sen lisääminen diaesitykseen tapahtuu hieman eri tavalla.

PowerPoint Online

PowerPoint Online -ohjelmassa kuvan lisääminen tapahtuu Lisää-välilehden Kuvat-komentovalikon komennoilla. Jos kuva lisätään tiedostosta, valitaan joko komento Tämä laite tai OneDrive. Jos kuva lisätään internetistä, valitaan komento Bing-kuvat.

Kuvan lisääminen tiedostosta:

PowerPoint Online

Kun kuvan napauttaa aktiiviseksi PowerPoint Online -ohjelmassa, valintanauhaan ilmestuu Kuva-välilehti. Kuva-välilehden komennoilla kuvaa voidaan muotoilla.

Kuvan lisääminen internetistä:

Kuvan muotoilu tapahtuu PowerPoint-ohjelmassa samaan tapaan kuin Word-ohjelmassa. Kun kuvan napauttaa aktiiviseksi, ilmestyy PowerPoint-ohjelman valintanauhaan Kuvatyökalut eli Muotoile-välilehti. Muotoile-välilehden komennoilla kuvaa voidaan muotoilla.

tehtavakuvake

Harjoitustehtävä

  1. Luo uusi tyhjä diaesitys.
  2. Lisää ensimmäiseen diaan haluamasi otsikko.
  3. Luo uusi dia, jonka rakenne on Kaksi sisältökohdetta.
  4. Lisää toiseen diaan itse valitsemasi
    1. otsikko,
    2. teksti vasempaan laatikkoon,
    3. kuva tietokoneelta tai internetistä oikeanpuoleiseen laatikkoon.
  5. Tallenna tehtävä opettajan ohjeistamaan sijaintiin.

Näyttääkö diaesitys nyt tältä?

Ääni

media_ryhma

Diaesitykseen voidaan lisätä ääntä tietokoneen tiedostoista tai ääntä voidaan nauhoittaa suoraan diaesitykseen. Tavasta riippuen äänen lisääminen diaesitykseen tapahtuu hieman eri tavalla.

Äänen lisääminen tiedostosta:

PowerPoint Online

PowerPoint Online -ohjelmassa ei voi lisätä ääntä diaesitykseen.

Äänen lisääminen nauhoittamalla:

Kun lisätyn äänen napauttaa aktiiviseksi, ilmestyy PowerPoint-ohjelman valintanauhaan Äänityökalut eli Toisto- ja Muotoile-välilehti. Muotoile-välilehdellä voit muotoilla äänikuvaketta. Toisto-välilehdellä voit muokata äänen liittyviä ominaisuuksia:

Video

media_ryhma

Diaesitykseen voidaan lisätä videoita tietokoneen tiedostoista tai Youtube-palvelusta. Youtube-videoita käytettäessä tulee kuitenkin huomioida tekijänoikeudet ja käyttää diaesityksessä vain videoita, jotka ovat Creative Commons (CC) -lisensoituja. Videon sijainnista riippuen sen lisääminen diaesitykseen tapahtuu hieman eri tavalla.

Videon lisääminen tiedostosta:

PowerPoint Online

PowerPoint Online -ohjelmassa diaesitykseen voi lisätä vain internetistä löytyviä videoita. Valitse Lisää-välilehden komento Online-video, kirjoita videon URL-osoite avautuvaan ikkunaan ja paina Lisää.

Videon lisääminen Youtube-palvelusta:

Kun lisätyn videon napauttaa aktiiviseksi, ilmestyy PowerPoint-ohjelman valintanauhaan Videotyökalut eli Toisto- ja Muotoile-välilehti. Muotoile-välilehdellä voit muotoilla videokuvaketta. Toisto-välilehdellä voit muokata videoon liittyviä ominaisuuksia samaan tapaan kuin diaesitykseen lisättyä ääntä. Huomioi kuitenkin, etteivät kaikki Toisto-välilehden toiminnot ole käytössä Online-videoita käytettäessä.

Taulukko

Kaavion lisääminen

Kaavio kannattaa tehdä taulukkolaskentaohjelmalla ja siirtää se sitten PowerPoint-ohjelman diaesitykseen leikepöydän kautta.

Paras tapa tehdä taulukoita on tehdä ne taulukkolaskentaohjelmalla (esimerkiksi Microsoft Excel 2016 -ohjelmalla) ja siirtää ne PowerPoint-ohjelmaan leikepöydän kautta. PowerPoint mahdollistaa kuitenkin yksinkertaisten taulukoiden tekemisen ilman taulukkolaskentaohjelman käyttöä. Taulukon lisääminen diaesitykseen tapahtuu seuraavasti:

PowerPoint Online

Kun taulukon napauttaa aktiiviseksi PowerPoint Online -ohjelmassa, valintanauhaan ilmestuu Taulukko-välilehti. Taulukko-välilehden komennoilla taulukkoa voidaan muotoilla.

taulukot_ryhma

Kun lisätyn taulukon napauttaa aktiiviseksi, ilmestyy PowerPoint-ohjelman valintanauhaan Taulukkotyökalut eli Rakenne- ja Asettelu-välilehti. Välilehtien komennoilla taulukkoa voidaan muotoilla ja siihen liittyviä ominaisuuksia säätää samaan tapaan kuin Word-ohjelmassa. Huomioi, että taulukon saa poistettua vain Asettelu-välilehden Rivit ja sarakkeet -ryhmän Poista-komentovalikon komennolla Poista taulukko.

tehtavakuvake

Harjoitustehtävä

  1. Jatka edellisessä harjoitustehtävässä luodun diaesityksen muokkaamista.
    1. Lisää esitykseen uusi tyhjä dia.
    2. Lisää diaan Creative Commons -lisensoitu video Youtube-palvelusta.

Näyttääkö diaesitys nyt tältä?

Yhteenveto

Projektitehtävä

Oma ansioluettelo diaesityksenä

Vaihtoehto A
Tee Tekstinkäsittely-jaksossa tekemästäsi ansioluettelosta diaesitys alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Vaihtoehto B
Tee oma ansioluettelo diaesityksenä alla olevien ohjeiden mukaisesti. Katso ohjeita ansioluettelon tekemiseen Tekstinkäsittely-jakson lukujen 2-5 tehtäväosioista sekä mallista.

Ohjeet:

  1. Toimi mallin sekä alla olevien ohjeiden mukaisesti.
    1. Tee ensimmäisestä diasta esityksen aloitusdia, johon laitat ansioluettelosi pääotsikon, oman nimesi sekä päivämäärän.
    2. Lisää muihin dioihin sisältöä ansioluettelosi muiden otsikoiden mukaan siten, että yhdellä dialla on yhden otsikon mukainen sisältö.
    3. Lisää diaesitykseen oma kuvasi sekä muuta tarvittavaa kuvitusta.

Onko diaesityksessäsi nyt kaikki tarvittava sisältö? Seuraavassa luvussa pääset muokkaamaan diaesityksesi ulkoasua ja lisäämään siihen tehosteita.