Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaito -> Esitysgrafiikan jatko-osio

© Antti Ekonoja 2012

Esitysgrafiikan jatko-osio

Esitysgrafiikan jatko-osio

Tässä luvussa opit mm. seuraavia asioita:

Oppimistasi asioista on sinulle mm. seuraavanlaista hyötyä:

Ylä- ja alatunniste

Esitysgrafiikkaesitykseen (PowerPoint-esitys) saa tekstinkäsittelyn tavoin tekstiä tai muita vakiona pysyviä tietoja ylä- ja alatunnisteeseen. Varsinaisissa diaesityksissä on mahdollista käyttää alatunnistetta, eli dian alareunaa. Ylätunnistetta käytetään muistiinpanosivuissa ja tiivistelmissä, mutta koska niiden käyttö on hyvin harvinaista, siihen ei perehdytä tarkemmin. Alatunnisteeseen on mahdollista laittaa päivämäärä, dian numero ja vapaavalintainen teksti. Seuraavassa käydään läpi alatunnisteen käyttöä.

Alatunnisteen käyttäminen:

PowerPointin Ylä- ja alatunniste -ikkuna

Kuva: PowerPointin Ylä- ja alatunniste -ikkuna

Alatunnisteen muotoilu:

Ruutukaappausvideo: Alatunnisteen käyttö esitysgrafiikassa

Jäsennysnäkymän käyttö

Normaalisti diaesitykset tehdään muotoilunäkymässä, jolloin sekä dian rakenne että dian muotoilu tehdään yleensä yhtä aikaa. Pitkiä esityksiä tehdessä on kuitenkin useasti nopeampaa tehdä diaesitys jäsennysnäkymässä. Jäsennysnäkymän käyttö on hyödyllistä myös silloin, jos haluat esimerkiksi tehdä koko esitelmää koskevia muutoksia tai muuttaa luettelokohtien tai diojen järjestystä. Jäsennysnäkymässä kirjoitetaan dialle tulevat tekstit ja määrätään kunkin tekstirivin taso, eli onko teksti otsikko, 1. tason lista-alkio vai 2. tason lista-alkio jne. Muotoilut ja esimerkiksi kuvien lisäykset tehdään vasta jäsennysnäkymän käytön jälkeen. Seuraavassa käydään läpi jäsennysnäkymän käyttöä.

Jäsennysnäkymä ja aktiivinen dia

Kuva: Jäsennysnäkymä ja aktiivinen dia

Tekstien kirjoittaminen jäsennysnäkymässä:

Muotoilujen tekeminen ja objektien lisäys:

Ruutukaappausvideo: Jäsennysnäkymän käyttö esitysgrafiikassa

HOX!

Jos dian sisäisille elementeille on asetettu joitakin hiirellä napsautettaessa tapahtuvia sisääntulotehosteita, mutta esitystä katsotaan ilman hiirellä klikkailuja eikä ajoituksia ole asetettu, tulevat eri elementit silti näkyviin esityksen aikana tasaisessa järjestyksessä (jos on asetettu dian vaihtumiselle joku määräaika). Viiveaikoihin ei kuitenkaan tällöin pääse vaikuttamaan mitenkään. Näin ollen on yleensä järkevää määrittää ajoitukset itse.

Automaattisesti etenevän esityksen tekeminen

Automaattisesti etenevällä esityksellä tarkoitetaan diaesitystä, joka käynnistettäessä menee loppuun saakka ilman, että käyttäjän tarvitsee tehdä mitään toimia (klikkailla hiirellä tms.) esityksen aikana. Tällaisia esityksiä tarvitaan esimerkiksi tilanteissa, joissa ei ole esittäjää ollenkaan. Hyviä käyttökohteita ovat esimerkiksi päivänavaukset (jos kouluissa on mahdollisuus näyttää diaesitys päivänavauksena esimerkiksi televisioiden kautta) ja matkakertomukset. Automaattisesti etenevä diaesitys tehdään dian vaihtumisen tehosteiden (siirtymien) ja dian sisäisten tehosteiden (animaatioiden) avulla. Kyseiset kohdat opetettiin esitysgrafiikkaosion luvussa Tehosteiden käyttäminen, mutta seuraavassa käydään läpi vielä tarkemmin ajoitusten tekeminen, jota tarvitaan automaattisen diaesityksen tekemiseen.

Dian vaihtumisen ajoitukset:

HOX!

PowerPoint 2007:ssa dian sisäisten elementtien ajoitusten tekeminen poikkeaa PowerPoint 2010:stä. Katso ohjeet PowerPoint 2007:kaan oheisesta ruutukaappausvideosta.

Dian sisäisten elementtien ajoitukset:

Ruutukaappausvideo: Automaattisesti etenevän diaesityksen tekeminen PowerPoint 2010:ssä

Yhteenveto

Tehtävät

Tehtävissä 1-6 kirjoita vastaukset tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallenna tiedosto lopuksi opettajan ilmoittamaan sijaintiin. Tehtävissä 7-9 tallenna lopuksi valmiit tiedostot kuvaaville nimille opettajasi ilmoittamaan tallennussijaintiin.

  1. Mihin tarkoituksiin alatunnistetta käytetään diaesityksissä?
  2. Miten alatunnisteen tekstejä pääsee muotoilemaan ja muuttamaan niiden sijaintia dialla?
  3. Mitä eroa on jäsennysnäkymällä ja muotoilunäkymällä? Mitkä ovat niiden käyttötarkoitukset?
  4. Mitä hyötyä on jäsennysnäkymän käytöstä?
  5. Miten saat laitettua viiden dian esityksen kokonaiskestoksi tasan yhden minuutin?
  6. Tietty dia pysyy näkyvissä 25 sekuntia. Dialla on yhteensä viisi elementtiä. Miten saat elementit tulemaan näytölle siten, että ensimmäinen tulee näkyviin heti dian tullessa näkyviin ja muut tasaisesti viiden sekunnin välein? Viimeisen elementin tulee näkyä viisi sekuntia, ennen kuin seuraava dia tulee näkyviin.
  7. Tee diaesitys, joka täyttää seuraavat vaatimukset (aihe on vapaa):
    1. Automaattisesti etenevä diaesitys, kokonaiskesto 1,5 minuuttia.
    2. Lisää esityksen tekstit jäsennysnäkymän avulla.
    3. Käytä muotoiluun Dian perustyyliä ja suunnittelumallia (teemaa).
    4. Vähintään neljä diaa.
    5. Alatunnisteessa oma nimesi, esityksen pitämisen päivämäärä sekä dian numero (alatunnisteessa vapaavalintainen muotoilu).
    6. Vähintään yksi merkitty luettelo, jonka eri alkiot tulevat näkyviin epäsäännöllisin väliajoin.
    7. Vähintään kaksi kuvaa, jotka myös tulevat näkyviin automaattisesti valitsemillasi viiveillä.
  8. Tee kaksi minuuttia kestävä automaattinen 5-8 dian esitys harrastuksestasi tai kesä-/talvilomamatkastasi.
    • Esityksen diojen kestot voit määrittää itse, kunhan esityksen kokonaiskesto on tasan kaksi minuuttia.
    • Esitykseen voit hakea kuvia Internetistä tai käyttää omia digitaalikuviasi.
    • Tee esityksen jollekin dialle kuvio tai kaavio piirtotyökaluja (muotoja) käyttäen. Kuvio voi olla esimerkiksi lomamatkan tapauksessa "kartta" lomamatkan ajoreitistä tai harrastuksesta kerrottaessa esimerkiksi kaavio kyseisessä harrastuksessa tarvittavista välineistä.
    • Laita diaesityksen alatunnisteeseen esityksesi nimi ja dian numero.
  9. Tee noin kolme minuuttia kestävä päivänavaus. Työn voi tehdä myös pareittain. Päivänavauksen aihe on vapaa.

Lukuun liittyvät harjoitustyöt

Lisätietoa

Piirtotyökalut (Muodot) ja SmartArt-grafiikkaobjektit

Piirtotyökalujen (Muodot) avulla on mahdollista tehdä esimerkiksi piirroksia ja kaavioita. Piirtotyökalut löytyvät PowerPointin lisäksi myös Wordista ja Excelistä, joten näitä ohjeita voi soveltaa myös tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan puolella. Eri piirtotyökalujen (muotojen) käyttö tapahtuu kaikissa ohjelmissa täysin samalla tavalla. Piirtotyökalut löytyvät valintanauhalta Lisää-välilehden Kuvat-ryhmästä (painike Muodot).

Eri muotovaihtoehdot

Kuva: Eri muotovaihtoehdot

Klikkaamalla Muodot-painiketta saa näkyviin kaikki valittavissa olevat muodot. Käyttö tapahtuu valitsemalla listasta haluttu muoto ja "piirtämällä" kyseinen muoto dialle hiiren ykköspainike pohjassa vetämällä. Eri muotoja voi siirtää dialla myöhemminkin hiiren ykköspainikkeella raahaamalla. Myös koon muuttaminen onnistuu jälkikäteen hiiren ykköspainikkeella venyttämällä.

Paljon käytettyjä muotoja ovat esimerkiksi viivat, suorakulmiot, leveät nuolet, kuvaselitteet (Kuvatekstit) sekä tekstiruutu (Tekstikehys). Erityisen kätevää on käyttää viivoja yhdysviivojen tavoin. Yhdysviivojen avulla pystyy yhdistämään kaksi muuta muotoa siten, että vaikka yhdistettyjä muotoja liikutellaan, pysyy yhdysviiva silti kiinni muotojen välillä. Normaali viiva toimii yhdysviivana silloin, kun sen molemmat päät ovat kiinni joissain muodoissa. Kun viivan päätä viedään lähelle jotain muotoa, tulee muotoon näkyviin punaisia ympyröitä tai neliöitä, joihin viivan pään voi "kiinnittää".

Eri muotoja pääsee muotoilemaan klikkaamalla ensin haluttu muoto aktiiviseksi ja tekemällä sen jälkeen halutut muotoilut valintanauhan Muotoile-välilehden eri ryhmien komentopainikkeiden avulla. Esimerkiksi Muodon tyylit -ryhmästä löytyy paljon valmiita tyylejä käytettäväksi muotojen kanssa. Toinen vaihtoehto muotoiluun on klikata haluttua muotoa hiiren kakkospainikkeella (yleensä hiiren oikeanpuoleinen painike) ja valita joko Muotoile muotoa tai Koko ja sijainti. Muotoile muotoa -ikkunan eri välilehtien avulla pääsee muotoilemaan esimerkiksi kyseisen muodon värejä (viivojen värit ja täyttövärit), nuolten tyylejä sekä tekstiruutujen asetuksia (Tekstikehys). Koko ja sijainti -ikkunan eri välilehtien avulla pääsee taas muotoilemaan kyseisen muodon kokoa ja sijaintia dialla. Muotoilut tulevat käyttöön muotoon heti asetuksia muuttaessa. Lopuksi muotoilujen ollessa valmiit klikataan Sulje.

Eri muotoja yhdistelemällä on siis mahdollista tehdä monipuolisiakin kuvioita ja piirroksia. Värejä käyttämällä luodut kaaviot paranevat entisestään. Yhdysviivojen käyttö puolestaan helpottaa kuvioiden siirtelyä dialla. Valmiiseen piirrokseen kuuluvat muodot on hyvä lopuksi yhdistää yhdeksi kuvioksi. Tämä tapahtuu valitsemalla ensin kaikki muodot aktiiviseksi Ctrl-näppäimen avulla ja klikkaamalla sen jälkeen hiiren kakkospainiketta (yleensä hiiren oikeanpuoleinen painike) kuvion päällä. Aukeavasta valikosta valitaan Ryhmitä | Ryhmitä. Ryhmittelyn jälkeen koko piirrosta voi käsitellä (liikutella yms.) yhtenä objektina. Piirroksia voi kopioida Office-paketin eri ohjelmien välillä kätevästi Windowsin leikepöydän avulla.

SmartArt-grafiikkaobjektien avulla tietoja voi esittää visuaalisesti, joka on useasti pelkkää tekstiä havainnollisempi tapa. Kyseisillä objekteilla voi luoda esimerkiksi organisaatio- ja prosessikaavioita. Objektit löytyvät PowerPointin lisäksi myös Wordista ja Excelistä. SmartArt-grafiikkaobjekti lisätään seuraavasti:

Eri SmartArt-grafiikkaobjekteja

Kuva: Eri SmartArt-grafiikkaobjekteja