LinkkiInternet ja sosiaalinen media → Internet

© Tekijät Creative Commons -lisenssi

Internet ja sosiaalinen media

 1. Internet
 2. Internet oppimisympäristönä
 3. Tiedonhaku
 4. Internetissä toimiminen
 5. Internetissä vaikuttaminen
 6. Tekijänoikeus
 7. Tietoturva

Internet ja sosiaalinen media

Internet

Tässä luvussa

Internet (arkikielellä netti) on useimmille ihmisille tuttu ja arkinen asia. Internet on mukana ihmisten jokapäiväisessä elämässä ja monissa arkisissa toiminnoissa. Useimmat ihmiset tietävät, mikä internet on. On helppo havaita, mitä mahdollisuuksia internet tarjoaa ja millaisia vaikutuksia sillä on ihmisten elämään. Sen sijaan on vaikeampaa ymmärtää, mikä internet todellisuudessa on.

Internetin palveluita

Verkkoselaimia

Mikä on internet?

Internet on useista yhteen liitetyistä tietoverkoista muodostuva maailmanlaajuinen järjestelmä. Se on ikään kuin tietoverkkojen tietoverkko, joka koostuu eri kokoisista miljoonista yksityisistä ja julkisista tietoverkoista, jotka kytkeytyvät toisiinsa erilaisten teknisten laitteistojen avulla. Usein ajatellaan, että verkkosivut (arkikielellä nettisivut) tarkoittavat samaa kuin internet. Verkkosivut ovat kuitenkin vain yksi internetin palveluista. Internetissä on erilaisia palveluita ja internetistä löytyy runsaasti erilaista sisältöä.

Internetin palvelut

Internet tarjoaa käyttäjilleen erilaisia palveluita. Suosituin ja tutuin palvelu on verkkosivu (arkikielessä nettisivu). Verkkosivu on internetissä julkaistu hypertekstidokumentti, joka voi sisältää esimerkiksi tekstiä, kuvia ja videoita. Muita internetin palveluita ovat esimerkiksi sähköposti, verkkopuhelut, pikaviestinpalvelut, tiedostojen siirto, kartat ja yhteisöpalvelut eli sosiaalisen median palvelut. Sosiaalinen media (arkikielessä some) on internetin palvelu, joka koostuu eri palveluista. Monet internetin palveluista myös hyödyntävät muita palveluita. Esimerkiksi monia internetin palveluita käytetään verkkosivujen kautta. Verkkosivujen selaamiseen tarvitaan verkkoselain. Verkkoselain on siis tietokoneohjelma, jonka kautta verkkosivuja on mahdollista käyttää. Internetin palveluita voi käyttää myös mobiilisovelluksen kautta. Mobiilisovellus on tietokoneohjelma, joka on suunniteltu käytettäväksi mobiililaitteilla (esim. älypuhelimilla ja tableteilla).

Verkkosivu Mozilla Firefox -selaimella:
Viemällä osoittimen kuvan päälle saat tietoa kuvasta.

Välilehden vaihtaminen verkkoselaimessa

Välilehteä voidaan vaihtaa verkkoselaimessa helposti Ctrl + sarkain -näppäinyhdistelmällä.

Yhteenveto

tehtavakuvake Keskustelutehtävät

 1. Selitä parillesi, mikä on internet.
 2. Voisitko olla käyttämättä internetiä yhden päivän ajan? Miksi voisit tai et voisi olla?

tehtavakuvake Tehtävät

 1. Tee ristikko. Voit tarkistaa ristikon milloin tahansa.
  Ladataan ristikkoa.

  Ratkaise ristikko!

  Napauta sanaa aloittaaksesi.

 2. Kirjoita vastaus.
  1. Mitä internetin palveluita olet käyttänyt?
  2. Mitä internetin palveluita käytät eniten?

tehtavakuvake Tehtävät

 1. Kirjoita vastaus.
  1. Valitse luvun alussa olevasta laatikosta jokin sosiaalisen median palvelu. Mitä internetin palveluita valitsemasi sosiaalisen median palvelu hyödyntää?
  2. Mikä internetin palveluista on mielestäsi hyödyllisin? Miksi?