LinkkiInternet ja sosiaalinen media → Internetissä toimiminen

© Tekijät Creative Commons -lisenssi

Internet ja sosiaalinen media

  1. Internet
  2. Internet oppimisympäristönä
  3. Tiedonhaku
  4. Internetissä toimiminen
  5. Internetissä vaikuttaminen
  6. Tekijänoikeus
  7. Tietoturva

Internet ja sosiaalinen media

Internetissä toimiminen

Tässä luvussa

Viestintä internetissä (arkikielellä netissä) ja sen erilaisissa palveluissa, kuten erilaisissa sosiaalisen median palveluissa (arkikielellä somessa), keskustelufoorumeilla ja sähköpostitse, on helppoa ja reaaliaikaista. Omaan viestintään tulee kuitenkin kiinnittää huomiota, jotta netin käyttö olisi kaikille mukavaa. Netissäkään ei siis voi käyttäytyä miten tahansa. Netin omia käyttäytymissääntöjä kutsutaan netiketiksi. Netiketti sisältää ohjeita ja varoituksia nettikäyttäytymisestä.

Netiketti

Ole oma itsesi
Käytä kirjautumista vaativissa palveluissa omaa henkilökohtaista tunnustasi ja salasanaasi. Toisen tunnuksen luvaton käyttö on kiellettyä. Käytä nimimerkkiä tai esiinny ilman nimeä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö.

Muista käytöstavat
Ole kohtelias ja muita kunnioittava kirjoittaessasi kommentteja verkkokeskusteluissa tai lähettäessäsi sähköpostiviestiä. Älä kirjoita mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan toiselle henkilölle kasvotusten. Muista, että ketään ei saa loukata sanomisillaan.

Älä levitä valheellista tai loukkaavaa tietoa
Älä jaa netissä valheellista tietoa tai vihjausta, joka voi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa toiselle ihmiselle. Perättömän tiedon levittäminen netissä toisesta ihmisestä voi pahimmillaan johtaa rikossyytteeseen. Älä myöskään jaa kuvia tai videoita toisista ilman lupaa. Muista myös, että kaikilla ei välttämättä ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista hauskalta.

Ole varovainen
Kannattaa miettiä tarkasti, mihin ja kehen netissä luottaa. Aina et voi olla varma, onko uusi netissä tapaamasi henkilö oikeasti se, joka väittää olevansa. Ole siis tarkkana, kenen kanssa netissä keskustelet ja mitä itsestäsi kerrot. Harkitse tarkkaan ennen kuin kerrot oman nimesi, puhelinnumerosi, kotiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi netissä. Nettituttavuutta ensi kertaa tavattaessa kannattaa olla varovainen. Kerro tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja sovi tapaaminen julkiselle paikalle.

Oman kodin läheisyydessä kuvattujen kuvien ja videoiden jakamista somessa kannattaa välttää, jotta katsoja ei voi päätellä kuvasta asuinpaikkaasi. Netin kautta tieto kotisi sijainnista voi levitä maailmanlaajuisesti.

Muista, että netillä on pitkä muisti
Kaikki netissä julkaisemasi saattaa löytyä netin arkistoista vielä vuosienkin päästä. Mieti, minkälaisen kuvan haluat antaa itsestäsi tulevaisuudessa esimerkiksi työnantajallesi tai puolisollesi. Käytä siis harkintaa kirjoittaessasi tai julkaistessasi kuvia ja videoita nettiin.

Huolehdi tietoturvasta
Katso tarkasti, mitä lataat ja avaat netissä. Esimerkiksi sähköpostilla vastaanotetut kuvat saattavat levittää tietokoneviruksia ja haittaohjelmia. Siksi niiden avaamisessa on noudatettava varovaisuutta ja harkintaa. Pidä myös tunnukset ja salasanasi vain omana tietonasi.

Muista lähdekritiikki
Muista, että netissä kuka tahansa voi julkaista lähes mitä tahansa. Kaikki verkkosivuilta löytyvä tieto ei siis pidä paikkaansa. Tarkista löytämäsi tieto aina useammasta tietolähteestä.

Huomioi tekijänoikeudet
Netissä on helppo saada omia ajatuksia ja töitä muiden nähtäville. Sinulla on oikeus omiin nettiin jakamiisi tuotoksiin, esimerkiksi itse kirjoittamiisi teksteihin ja tekemiisi videoihin. Muista kuitenkin, että samat oikeudet koskevat myös muiden tuotoksia. Muiden töitä ei siis saa kopioida netistä ilman lupaa.

Älä kiusaa
Nettikiusaaminen on valitettavan arkipäiväinen ilmiö. Kiusaamista voi tapahtua somessa, pikaviestipalveluissa, sähköpostissa tai pelisivustoilla. Kaiken sellaisen toiminnan, joka loukkaa toista ja on tarkoituksellista sekä toistuvaa, voidaan katsoa olevan nettikiusaamista. Nettikiusaaminen on yhtä vakavaa ja ei hyväksyttyä kuin kasvotusten tapahtuva kiusaaminen.

Jos havaitset netissä kiusaamista tai joudut itse nettikiusatuksi:

Yhteenveto

tehtavakuvakeKeskustelutehtävät

  1. Miksi vastaanotettuihin sähköpostiviesteihin kannattaa suhtautua varauksella?
  2. Näet somessa videon itsestäsi, joka on kuvattu liikuntatunnilla. Et pidä videosta, koska mielestäsi se saa sinut näyttämään nololta. Miten toimit?
  3. Olet lähdössä viikon kestävälle lomamatkalle ulkomaille. Aiot hehkuttaa tulevaa matkaa somessa. Mitä vaaroja tähän liittyy?

tehtavakuvakeTehtävät

1. Vastaa väitteisiin.

Oikein vai väärin? Oikein Väärin
Olet unohtanut oman käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Korjaat asian lainaamalla kaverisi tunnusta ja salasanaa.
Kuvaat hauskan videon kaveristasi. Lataat videon internetiin kysymättä kaveriltasi lupaa.
Nimimerkki Nettikaveri100 kysyy keskustelufoorumilla osoitettasi. Et anna osoitettasi, koska et tunne henkilöä nimimerkin takana.
Joku on laittanut internetiin hienon kuvan lomamatkaltaan Roomasta. Kopioit kuvan omaan blogisi Rooma-aiheiseen postaukseen lupaa kysymättä.
Kaverisi lataamaa kuvaa kommentoidaan ikävästi somessa. Sinusta kommentointi vaikuttaa kiusaamiselta. Ilmoitat asiasta ylläpidolle, otat kommenteista kuvakaappauksen sekä kerrot kiusaamisesta tutulle aikuiselle.
Tulos: Ei vielä tarkistettu.

tehtavakuvakeTehtävät

Sähköpostiviestittely on virallisempaa kuin esimerkiksi pikaviestinpalveluissa tapahtuva viestittely. Siksi sähköpostin kirjoittamiselle on olemassa oma etikettinsä eli suositeltavat käytöstavat sähköpostiviestittelyyn. Tutustu aiheesta kirjoitettuun artikkeliin täällä ja vastaa kysymyksiin lukemasi perusteella. Huomioi, että kaikkiin kysymyksiin ei löydy suoraan vastausta artikkelista. Voit keskustella kysymyksistä myös parisi kanssa.

1. Kirjoitat sähköpostiviestin opettajalle kysyäksesi tarkennusta historian esitelmän ohjeisiin.

Miten otsikoit sähköpostiviestin?
Voit laittaa hymiöitä sähköpostiviestiin.
Sähköpostiviestin tulee olla
Miten lopetat sähköpostiviestin?
Lähetän sähköpostiviestin tiedoksi myös muille oppilaille.
Tulos: Ei vielä tarkistettu.