LinkkiInternet ja sosiaalinen media → Tiedonhaku

© Tekijät Creative Commons -lisenssi

Internet ja sosiaalinen media

 1. Internet
 2. Internet oppimisympäristönä
 3. Tiedonhaku
 4. Internetissä toimiminen
 5. Internetissä vaikuttaminen
 6. Tekijänoikeus
 7. Tietoturva

Internet ja sosiaalinen media

Tiedonhaku

Tässä luvussa

Internet on nykyihmisten yksi merkittävimmistä tietolähteistä, sillä sieltä löytyy runsaasti tietoa maailmanlaajuisesti. Vaikka internetistä löytyy tietoa käsittämättömän paljon, oikein etsittynä tieto on helposti ja nopeasti saatavilla. Tehokkaaseen tiedonhakuun on kehitetty hakukoneita, jotka suodattavat tietoa hakusanojen avulla. Internetissä jaettavaa sisältöä valvotaan kuitenkin heikosti, mistä johtuen internetistä löytyvään tietoon tulee aina suhtautua kriittisesti.

Hakukone

Hakukoneita

Hakukone on ohjelma, joka etsii jatkuvasti internetistä uusia verkkosivuja liittäen ne tietokantaansa tiettyjen hakusanojen mukaan. Hakukone voi olla laajasti koko internetistä tietoa hakeva hakukone tai vain tietyn verkkosivuston rajatummin tietoa hakeva hakukone. Hakukoneen avulla internetin käyttäjä voi etsiä internetistä haluamaansa tietoa antamalla hakukoneelle hakusanoja. Hakusanoja hyväksi käyttäen hakukone näyttää hakusanoja lähimpänä olevat verkkosivut eli hakutulokset. Paraskaan hakukone ei kuitenkaan löydä kaikkia verkkosivuja, sillä verkkosivut päivittyvät ja muuttuvat nopealla tahdilla. Käytännössä hakukoneiden tietokannat eivät siis koskaan ole täysin ajan tasalla.

Tehokasta tiedonhakua

Hakukoneella haetaan tietoa käyttämällä hakusanoja. Hakukone löytää haluttua tietoa tehokkaammin, kun haussa käytetään yksittäisiä sanoja kokonaisten lauseiden sijaan. Hakusanat kirjoitetaan hakukoneen hakukenttään. Hakusanoja kirjoitettaessa isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole merkitystä. Hakusanoja voi olla yksi tai useampi. Mitä useampaa hakusanaa käytetään, sitä tarkempia hakutuloksia saadaan. Hakua voidaan tehostaa ja tarkentaa käyttämällä hakusanojen lisäksi erilaisia merkkejä.

Esimerkkejä hakusanojen ja merkkien käytöstä:

Hakukone etsii verkkosivut, jotka vastaavat käytettyjä hakusanoja. Hakukone myös valitsee sopivia hakutuloksia hakusanan kielen ja hakijan sijainnin mukaan. Hakutuloksiin ylimmäksi tulevat verkkosivut, jotka vastaavat parhaiten hakua. Ylimmäksi tulee usein myös mainoksia verkkosivuista, jotka eivät välttämättä täysin vastaa hakua. Hakukoneessa on myös erilaisia lisäominaisuuksia. Hakusanoilla voi hakea esimerkiksi vain kuvia tai videoita. Haun voi myös tarkentaa esimerkiksi vain tietyn kielisille verkkosivuille.

Mitä hakukone saa selville sinusta?

Anna hakukoneella hakusanaksi oma nimesi ja selvitä, millaista tietoa internet sisältää sinusta.

Tietolähdekriittisyys

Koska internetissä kuka tahansa voi julkaista minkälaista sisältöä tahansa, internetistä löytyvään tietoon tulee suhtautua kriittisesti. Hakukoneella löytynyttä tietoa ei siis pidä uskoa samantien, vaan tieto kannattaa tarkistaa useammalta verkkosivulta eli käyttää useampaa tietolähdettä. Eri tietolähteistä saatua tietoa kannattaa myös vertailla. Vaikka internetistä löytää nopeasti ja helposti tietoa kaikenlaisista asioista, oman ajattelun tärkeyttä ei pidä unohtaa.

Yhteenveto

tehtavakuvakeKeskustelutehtävät

 1. Mistä muualta voi hakea tietoa kuin internetistä?
 2. Mitä hyötyä hakukoneista on?
 3. Miksi hakukoneessa kannattaa käyttää sanoja kokonaisten lauseiden sijaan?

tehtavakuvakeTehtävät

1. Etsi vastaukset alla oleviin kysymyksiin internetistä käyttäen jotain hakukonetta. Kirjoita vastauksesi.

 1. Kuka voitti Suomen Idols-laulukilpailun vuonna 2012?
 2. Kiivi on lintu. Minkä näköinen kiivi on?
 3. Mikä elokuva kuvattiin osittain Ko Phi Phi Don -saarella?

tehtavakuvake Tehtävät

1. Etsi vastaukset alla oleviin kysymyksiin internetistä käyttäen jotain hakukonetta. Kirjoita vastauksesi.

 1. Kuinka pitkä oli kuulantyöntäjä Arsi Harjun voittotyöntö Sydneyn olympialaisissa?
 2. Mikä on El Niño ja miten se vaikuttaa?
 3. Matkustat huomenna Helsingistä Rovaniemelle käyttäen julkisia kulkuvälineitä. Millä kulkuvälineellä matkustat edullisimmin? Kuinka paljon matkasi maksaa?